online-shop    

IGLEN

 

 Det kan ved første øjekast virke uforeneligt med moderne medicin, men iglen har i høj grad genetableret sig selv som en vigtig del af nutidens medicin.

 

egelStock Siden den tid hvor mennesker for første gang begyndte at udføre helbredende behandlinger, har igler (Hirudo medicinalis) næsten altid spillet en vigtig rolle. Man mener ligefrem, at også dyr har glæde af iglernes helbredende egenskaber. Det tyske ord for igle, Egel, bør man lægge mærke til, har sin rod i det græske ord echis, som betyder “lille slange”. Der er ligefrem formodninger om, at den slange som er afbildet på den aeskulapiske stage, faktisk skal forestille en igle. Uanset om det er rigtigt eller ej, har iglen været kendt for sine helbredende kræfter i meget lang tid. Blandt tidlige germanske folk, for eksempel, blev ordet "igle" anvendt næsten synonymt med ordet "helbreder". Dhanvantari, den indiske ayurvediske gud har en igle i en af sine fire hænder. I England i middelalderen var læger på same måde kendt som "lechers (iglere)".

 

 Efter en tvungen afbrydelse på cirka 100 år som varede indtil cirka 1975 (ikke kun et resultat af overforbruget af igler i det foregående århundrede – kendt som vampyrinisme, men også på grund af begrænset viden og fordomme i perioden), har iglerne nu genvundet deres "licens til at praktisere medicin" som helbredere og levende apoteker.

 

 Plastikkirurgien genopdagede disse følsomme blodsugere i 1980`erne, da en lille drengs øre, som var blevet revet af, kun kunne sættes på igen efter anbringelse af igler. Siden da har iglerne oplevet en renæssance inden for lægevidenskaben. Moderne biokemi har formået at finde så mange aktive farmaceutiske substanser i iglespyt, at den tidligere tvivl omkring iglernes helbredende virkninger i det store og hele er forsvundet, og holdningen til iglepåsættelse som et middelalderfænomen nu er blevet henvist til afdelingen for uddød overtro. Eksperterne har ligefrem sammenlignet vigtigheden af Hirudin, sammen med de andre farmaceutiske stoffer i spyttet, med penicillin, som dog selvfølgelig har en helt anden række effekter.

 

 Disse blodsugende dyr har længe måttet leve med folks fordomme. Dette er forståeligt, hvis man kun kender overfladisk til dem, selvom der ikke er meget overensstemmelse med det negative billede, der indtil videre er blevet tegnet af dem. Deres renommé kunne næppe være meget værre. De er desværre ikke kun kendt for deres helbredende kvaliteter, men også stigmatiseret som farlige blodsugere. Ikke desto mindre. Hvis man sammenligner med mennesker, så har iglerne et ret tåleligt liv.

 

 De antemano unos hechos a realzar:

  • De kender ikke til grådighed. Et måltid er nok til at holde dem i live i 1 til 2 år (hvem af os kan påstå det samme?).
  • De lever kun i det reneste vand.
  • De er smukke at se på. Mærkerne på deres ryg er exceptionelle, og deres elegante svømmestil ligner meget delfiners.
  • Deres bid gør ikke rigtig ondt. Faktisk giver det ofte kun en lille irritation.
  • De renser selv det stjerneformede sår de har skabt.
  • Deres spytkirtler er fri for patogener.

 Igennem deres mere end 450 millioner års historie (på dette tidspunkt kan de ikke længere spores), har fordommene aldrig kunnet stoppe dem i konstant at forandre og udvikle den helbredende effekt, de har på de væsner, som de besøger: pattedyr – inklusive os selv!